DERNEK ORGANLARI
MADDE 13: Derneğin üçü (3) zorunlu, ikisi (2) isteğe bağlı beş (5) organı vardır. Derneğin organları aşağıda gösterilmiştir.
ZORUNLU ORGANLAR
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetim Kurulu
İHTİYARİ ORGANLAR
- Danışma Kurulu
- Genel Sekreterlik
Bunların yanı sıra Yönetim Kurulu, derneğin amaçları doğrultusunda çalışmalar yapmak üzere üyelerden oluşan komisyonlar ve çalışma grupları kurabilir.
GENEL KURUL
MADDE 14: Genel Kurul, derneğin en yetkili organı olup, derneğe kayıtlı üyelerden oluşur. Genel Kurul (i) her üç yılda bir olağan seçimli ve mali genel kurul olarak ve (ii) her yıl olağan mali genel kurul olarak Mart ayı içinde derneğin bağlı bulunduğu mahalde toplanır. Genel Kurul toplantıya Yönetim Kurulunca çağrılır.
Genel kurul, ayrıca, Yönetim veya Denetim Kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü şekilde toplanır.
Yönetim Kurulu, genel kurulu toplantıya çağırmazsa; üyelerden birinin başvurusu üzerine sulh hakimi, üç (3) üyeyi Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
GENEL KURUL ÇAĞRI USULÜ
MADDE 15: Genel Kurul’un toplantıya çağrılmasında uygulanacak yöntemler aşağıda gösterilmiştir.
15.1. Yönetim Kurulu, Dernek Tüzüğüne göre Genel Kurul’a katılma hakkına sahip üyelerin listesini düzenler.
15.2. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeler, en az onbeş (15) gün önceden, günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır. Bu çağrıda, çoğunluk sağlanamaması sebebiyle toplantı yapılamazsa, ikinci toplantının hangi gün, saat ve yerde yapılacağı da belirtilir. İlk toplantı ile ikinci toplantı arasındaki süre yedi (7) günden az, altmış günden fazla olamaz.
15.3. Toplantı, çoğunluk sağlanamaması sebebinin dışında başka bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebepleri de belirtilmek suretiyle, ilk toplantı için yapılan çağrı usulüne uygun olarak üyelere duyurulur. İkinci toplantının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur. Üyeler ikinci toplantıya, birinci fıkrada belirtilen esaslara göre yeniden çağrılır.
Genel Kurul toplantısı bir defadan fazla geri bırakılamaz.
GENEL KURUL TOPLANTI USULÜ
MADDE 16: Genel Kurul toplantısında uygulanacak yöntemler aşağıda gösterilmiştir.
16.1. Genel Kurul, katılma hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun, tüzük değişikliği ve derneğin feshi hallerinde ise üçte ikisinin katılımıyla toplanır; çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
16.2. Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi toplantı yerinde hazır bulundurulur. Toplantı yerine girecek üyelerin resmi makamlarca verilmiş kimlik belgeleri, Yönetim Kurulu üyeleri veya Yönetim Kurulunca görevlendirilecek görevliler tarafından kontrol edilir. Üyeler, Yönetim Kurulunca düzenlenen listedeki adları karşısına imza koyarak toplantı yerine girerler.
16.3. Toplantı yeter sayısı sağlanmışsa durum bir tutanakla tespit edilir ve toplantı Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Toplantı yeter sayısı sağlanamaması halinde de Yönetim Kurulunca bir tutanak düzenlenir.
16.4. Açılıştan sonra, toplantıyı yönetmek üzere bir başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile yazman seçilerek divan heyeti oluşturulur.
16.5. Dernek organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, oy kullanan üyelerin divan heyetine kimliklerini göstermeleri ve hazirun listesindeki isimlerinin karşılarını imzalamaları zorunludur.
16.6. Toplantının yönetimi ve güvenliğinin sağlanması divan başkanına aittir.
16.7. Genel Kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur.
16.8. Genel Kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Onursal üyeler Genel Kurul toplantılarına katılabilir ancak oy kullanamazlar. Tüzel kişinin üye olması halinde, tüzel kişinin Yönetim Kurulu başkanı veya temsille görevlendireceği kişi oy kullanır.
16.9. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır. Toplantı sonunda, tutanak ve diğer belgeler Yönetim Kurulu başkanına teslim edilir. Yönetim Kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen Yönetim Kuruluna yedi gün içinde teslim etmekten sorumludur.
16.10. Genel Kurul’da karar yeter sayısı, Genel Kurul’a katılanların yarıdan bir fazlasıdır. Ancak Tüzük değişikliği ile Derneğin dağıtılmasına ilişkin kararlarda ilgili maddelerdeki yeter sayılar aranır.
GENEL KURULDA OY KULLANMA VE KARAR ALMA USUL VE ŞEKİLLERİ
MADDE 17: Genel Kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve Denetim Kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır. Gizli oylar, toplantı başkanı tarafından mühürlenmiş kâğıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak belirlenen oylardır.
Açık oylamada, Genel Kurul başkanının belirteceği yöntem uygulanır. Genel Kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
TOPLANTISIZ VEYA ÇAĞRISIZ ALINAN KARARLAR
MADDE 18: Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar ile dernek üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerlidir. Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.
GENEL KURULUN GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 19: Derneğin en üst karar organı olan Genel Kurulda aşağıda yazılı hususlar görüşülüp karara bağlanır.
19.1. Yönetim ve Denetim Kurulu asıl ve yedek üyelerini seçmek,
19.2. Dernek Tüzüğünün değiştirilmesine ilişkin Yönetim Kurulu tasarısını görüşüp karara bağlamak,
19.3. Yönetim ve denetim kurulları raporlarının görüşülmesi ve Yönetim Kurulunu ibra etmek,
19.4. Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul etmek,
19.5. Dernek için gerekli olan taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki vermek,
19.6. Yönetim Kurulu’nun dernek çalışmaları ile ilgili onaya sunduğu yönetmelikleri inceleyip, aynen veya değiştirerek karara bağlamak,
19.7. Dernek yönetim ve denetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücret ile her türlü ödenek, yolluk ve tazminatlar ile dernek hizmetleri için görevlendirilecek üyelere verilecek gündelik ve yolluk miktarlarını tespit etmek,
19.8. Derneğin Federasyona katılmasına veya ayrılmasına karar vermek.
19.9. Derneğin Vakıf kurmasına karar vermek,
19.10. Derneğin feshine ve mal varlığının tasfiye edilmesine karar vermek,
19.11. Yasalarda ya da Tüzük’te Genel Kurul tarafından yapılması belirtilen görevleri yerine getirmek,
19.12. Derneğin diğer organlarının denetlenmesi ve gerek görüldüğünde haklı sebeplerle onların görevden alınmak,
19.13. Dernek üyeliğinden çıkarılanların, Yönetim Kurulu kararlarına karşı sürelerinde yapılan itirazlar hakkında karar almak,
19.14. Derneğin en yetkili organı olarak derneğin diğer bir organına verilmemiş olan işlerin görülmesi ve yetkilerin kullanılması
19.15. Türkiye Cumhuriyeti yasaları ile Dernek Tüzüğü hükümleri doğrultusunda gerekli kararları almak,
YÖNETİM KURULUNUN TEŞKİLİ
MADDE 20: Yönetim Kurulu en fazla üç (3) yıllık süre için Derneğin bireysel üyeleri ve kurumsal üyelerin temsilcileri arasından seçilmiş 7 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Üç (3) yıllık görev süresi, seçimin yapıldığı Genel Kurul toplantısını takiben başlar.
Yönetim Kurulu Adaylığı, Liste halinde (“Yönetim Kurulu Aday Listesi”) oluşturulur; bir aday ancak tek bir listede yer alabilir. Yönetim Kurulu Aday Listeleri, Yönetim Kurulu Seçimi yapılacak Genel Kurul’dan en geç 30 (otuz) gün öncesinden nihai olarak tespit edilerek Dernek Denetleme Kurulu’na bildirilir. Bu tarihten sonra zorlayıcı sebeplerin (örneğin; sağlık, tayin, istifa, üyelikten çıkarılma, iş ve şehir değişikliği) varlığı haricinde Yönetim Kurulu Aday Listesi’nde Değişiklik yapılamaz. Yönetim Kurulu Aday Listeleri’nde yer alan adayların Yönetim Kurulu Üyeliği şartlarını taşıyıp taşımadıkları mevcut Denetleme Kurulu tarafından incelenir. Denetleme Kurulu tarafından herhangi bir Aday Listesi’nde Yönetim Kurulu Üyeliği için aranan şartları taşımayan aday(lar) bulunduğunun tespiti halinde bu husus ilgili Aday Listesi’nin sunan ilgiliye derhal bildirilir. Bildirimin Aday Listesi ilgilisine tebliğinden itibaren (3) üç iş günü içerisinde Aday Listesi, Yönetim Kurulu Üyeliği Yönetim Kurulu Adaylığı şartlarını haiz ikame üye ile tekrar sunulur. Aksi halde Aday Listesi kendiliğinden geçersiz addolunur. Geçersizliğine karar verilen Aday Listesi, Genel Kurul’da Yönetim Kurulu adayı olamaz. Asil üyelerden boşalan yerler yedek üyelerin sırası ile göreve çağırılması ile doldurulur.
20.1. Yönetim Kurulu, seçimden sonraki ilk toplantısında bir kararla görev bölüşümü yaparak başkan, başkan yardımcısı, sekreter, sayman ve üyeyi belirler. Asil Yönetim Kurulu üyeleri kendi aralarından bir başkan seçerler. Yönetim Kurulu başkanı 3 (üç) yıllık en fazla üst üste iki (2) dönem için görev yapabilirler.
20.2. Yönetim Kurulu, tüm üyelerin haber edilmesi şartıyla her zaman toplantıya çağrılabilir. Üye tamsayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
20.3. Yönetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde Genel Kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
YÖNETİM KURULU’NUN ÇALIŞMA İLKELERİ
MADDE 21: Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
21.1. Yönetim Kurulu en az yılda 6 kez – olağan olarak toplanır ve gereğinde olağanüstü toplantı yapabilir.
21.2. Yönetim Kurulu üye sayısının yarısından bir fazlasının hazır bulunması ile toplanır. Kararlar toplantıyla katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
21.3. Yönetim Kurulu, Dernek Başkanı’nın çağrısı üzerine ve yine Dernek Başkanı’nın diğer Yönetim Kurulu üyelerine de danışarak saptadığı gündem doğrultusunda toplanır ve çalışmalarını yapar.
YÖNETİM KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ
MADDE 22: Yönetim Kurulu aşağıdaki hususları yerine getirir.
22.1. Derneği temsil etmek veya bu hususta kendi üyelerinden bir veya birkaçına yetki vermek,
22.2. Gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Genel Kurula sunmak,
22.3. Genel Kurulun verdiği yetki ile taşınmaz mal satın almak, derneğe ait taşınır ve taşınmaz malları satmak, bina veya tesis inşa ettirmek, kira sözleşmesi yapmak, dernek lehine rehin ipotek veya ayni haklar tesis ettirmek,
22.4. Gerekli görülen yerlerde temsilcilik açılmasını sağlamak,
22.5. Derneğe üye alınması veya üyelikten çıkarılma hususlarında karar vermek,
22.6. Derneğin amacını gerçekleştirmek için her çeşit kararı almak ve uygulamak,
22.7. Mevzuatın kendisine verdiği diğer görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak,
22.8. Türkiye Cumhuriyeti yasaları ve işbu Tüzük hükümleri doğrultusunda, derneğin amacına uygun faaliyetleri artırıcı kararları almak ve uygulamak,
22.9. Geçen çalışma dönemi faaliyet raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgelerini hazırlamak ve Genel Kurul dikkatine sunmak,
22.10. Çalışma dönemi faaliyet programı ile yıllık bütçe yönetmeliği ve gelir gider çizelgelerini hazırlamak, Genel Kurul dikkatine sunarak ve uygulamak,
22.11. Genel Kurul toplantılarının tarihini, saatini, yerini ve gündemini saptamak, üyelere duyurmak,
22.12. Yönetim ve hizmet konuları doğrultusunda görev yapacak komiteler kurmak ve raporları hakkında gereken kararları almak,
22.13. Derneğin işlerini yürütecek personel ve danışmanları atamak ve gereğinde işlerine son vermek,
22.14. Sağlanacak gelirleri Yönetim Kurulu ve/veya Dernek üyelerine hiçbir menfaat sağlamamak ve bu gelirlerin sadece Dernek amacına tahsis edilmesi kayıt ve şartıyla, ortaklık, iktisadi işletme, vakıf ve yardımlaşma sandığı kurulmasına ya da kurulmuş ve kurulacaklara katılımında kullanmaya karar vermek ve bu kararı Genel Kurul’un onayına sunmak,
22.15. Tüzüğün değiştirilmesi ile yönetmeliklerin azalması ve değiştirilmesine ilişkin çalışmalar yapıp, gereken tasarıları Genel Kurul’un onayına sunmak,
22.16. Genel Kurul toplantılarında alınan kararları üyelere ve ilgili yerlere bildirmek ve uygulamak,
22.17. Geçen çalışma dönemi sorumlusu Yönetim Kurulu’ndan görevi ve bilanço gereği Dernek malvarlığını teslim almak ve aynı biçimde gelecek çalışma dönemi Yönetim Kurulu’na teslim etmek,
22.18. Bireysel ve kurumsal üyelere uygulanacak Dernek üyeliğine giriş ödentisini ve üyelik yıllık aidatını belirlemek.
DENETİM KURULU
MADDE 23: Denetim Kurulu, üç asıl ve üç yedek üye olarak Genel Kurulca seçilir. Denetim Kurulu asıl üyeliğinde istifa veya başka sebeplerden dolayı boşalma olduğu takdirde Genel Kurulda aldığı oy çokluğu sırasına göre yedek üyelerin göreve çağrılması mecburidir.
DENETİM KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ
Denetim Kurulu; Derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kurulu’na ve toplandığında Genel Kurul’a sunar.
Denetim Kurulu, gerektiğinde Genel Kurulu toplantıya çağırır.
Dernek her türlü denetime açık olduğu gibi, iç denetim açısından Denetim Kurulu aracılığı ile Dernek içi denetim görevini yerine getirmekle sorumlu bulunmaktadır.
23.1. Denetim Kurulu, seçimi izleyen altı (6) gün içinde yapacağı ilk toplantıda bir Başkan ve bir Sözcü seçer.
23.2. Denetim Kurulu en az oniki (12) ayda bir kez Merkez’de toplanır. Toplantı ve karar yeter sayısı iki (2)’dir.
23.3. Denetim Kurulu, Derneğin bütçe, hesap ve işlemleri ile ilgili defter ve belgeleri üzerinde yapacağı inceleme sonuçlarını, dilek ve önerilerini Yönetim Kurulu’na bildirmek; Yönetim Kurulu’nca hazırlanan çalışma dönemi programı ile yıllık bütçe yönetmeliği ve gelir gider çizelgelerinin görüşüleceği Yönetim Kurulu toplantısında hazır bulunarak dilek ve önerilerini belirtmek; Yönetim Kurulu’nca hazırlanan geçen çalışma dönemi raporu ile bilanço ve gelir gider çizelgeleri hakkındaki incelemelerini bir raporla Genel Kurul’a sunmakla görevli ve yetkilidir.
23.4. Dernek’de iç denetim esastır. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim Kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi bağımsız Denetim Kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız Denetim Kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim Kurulu derneğin, tüzüğünde gösterilen amaç ve amacın gerçekleştirilmesi için sürdürüleceği belirtilen çalışma konuları doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğini, defter, hesap ve kayıtların mevzuata ve dernek tüzüğüne uygun olarak tutulup tutulmadığını, Dernek tüzüğünde tespit edilen esas ve usullere göre ve bir yılı geçmeyen aralıklarla denetler ve denetim sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
DANIŞMA KURULU
MADDE 24: Danışma Kurulu üyeleri Yönetim Kurulu tarafından, Kurucu Üyelerinin önerileri de dikkate alınarak Derneğin Kurucu Üyeleri ve geçmiş dönem Yönetim Kurulu üyeleri arasından en fazla 7 kişi olarak belirlenir. Derneğin tüm geçmiş dönem Başkanları bu Kurul’un doğal üyesi olurlar. Danışma Kurulu Yönetim Kurulu tarafından teşkilini takiben aralarından seçtikleri Başkan yönetiminde yılda 2 (iki) kere toplanır.
Kurul üyeleri 3 (üç) yıllık en fazla üst üste iki (2) dönem için görev yapabilirler. Kurul ilk toplantısını; Genel Sekreterliğin davet yazısına 7 (yedi) gün içinde gelen kabul notları ile oluşan üyelerin katılımı ile ve yine Genel Sekreterlik tarafından üyelerle yapılacak görüşmeler sonucu belirlenen tarih, yer ve saatte yapar.
Kurul Başkanı, Kurul’un ilk toplantısında Kurul üyeleri tarafından seçilir. Başkan’ın daveti ile toplanarak konularını müzakere eden ve karara bağlayan Kurul’un aldığı kararlar Dernek Yönetim Kurulu’na tavsiye niteliğindedir. Dernek Genel Sekreteri, aynı zamanda Kurul’un raportörlüğünü üstlenir ve Kurul’da alınan kararlar ile yapılan faaliyetleri Yönetim Kurulu ve Dernek Üyeleri ile koordine eder.
Kurul gerekli gördüğü hallerde mevcut Yönetim Kurulu Başkanı, üyeleri, Dernek üyeleri veya Dernek dışından uzmanları görüş ve tavsiyelerini almak üzere toplantılara davet edebilir.
DANIŞMA KURULU’NUN GÖREV VE YETKİLERİ
Danışma kurulunun görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.
24.1. Dernek amaç ve hizmet konuları yönünden yapılması gereken çalışmalara ilişkin taslak ve program hazırlamak, Yönetim Kurulu’na öneri ve dileklerde bulunmak,
24.2. Dernek ve Bağımsız Yönetim Kurulu girişimlerinin kamuoyunda saygınlığını arttıracak çalışmalar yaparak, öneri ve dileklerde bulunmak,
24.3 Dernek çalışmaları ve tesisleri ile ilgili projeler, değişiklikler ve tasarımlar hakkında görüşlerini belirtmek,
24.4. Yönetim Kurulu ve Genel Kurul’un diğer konulardaki istek ve dilekleri hakkında görüşlerini bildirmek.
GENEL SEKRETERLİK
MADDE 25:
Yönetim Kurulu tarafından tayin olunan, Derneğin üçüncü kişilerle olan yazışmaları, Derneğin üyelerle iletişimi, Derneğin resmi kurum ve kuruluşlarla olan ilişkileri, Yönetim Kurulu tarafından öngörülecek sair faaliyetlerle iştigal eden seçimlik organdır. Dernek üyeleri arasından seçilebileceği gibi Dernek Üyesi olmayan üçüncü kişi olarak da seçilebilir veya istihdam edilebilir. Genel Sekreter adayının üniversite mezunu olması ve en az bir yabancı dile hakim olması zorunludur.
ORGANLARA İLİŞKİN ORTAK HÜKÜMLER
MADDE 26:
Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, özürsüz olarak üst üste üç (3) toplantıya ya da özürlü olsa dahi bir çalışma dönemi içinde düzenlenen toplantıların yarısından bir fazlasına katılmadıkları takdirde kurullarından ayrılmış sayılırlar.
Herhangi bir nedenle kurulundan üye ayrıldığında, sırasıyla yedek üyelere çağrı yapılır ve yedek üyeler seçilir. Sıraya göre göreve gelen yedek üye, görevinden istifa ettiği takdirde, kendisinden sonra gelen üyeye çağrı yapılır.